Modules Trimopleiding

Basis kattentrimmen

Deze module bestaat uit 2 lesdagen, 1 theorie- en 1 praktijkdag. Hierbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de theorie van het kattentrimmen met daarbij het gedrag van katten en het hanteren van diversen karakters.

Op dag twee van deze module beginnen we met het echte werk. Tijdens deze praktijkdag zal er aandacht worden besteed aan het basis trimmen, met scheren en uitdunnen van de vacht. Er wordt een live demonstratie gegeven waarbij een kat zal worden getrimd, uiteraard zonder narcose. Vervolgens ga je samen met een mede-cursist aan de slag met het gedeeltelijk uitdunnen/plukken of scheren van een kat onder begeleiding van twee docenten. De groepen zijn op een praktijkdag nooit groter dan 8 deelnemers.

Bij de praktijkdag tijdens module 1 heb je een kat nodig als model. Neem geen kat mee waarvan je al weet dat deze helemaal overstuur raakt in een nieuwe omgeving. Heel soms lukt het niet om zelf een geschikt model te vinden, in uitzonderlijke gevallen kan er een model voor je geregeld worden. Dit gaat altijd in overleg met de docenten en hiervoor wordt een bedrag van 65 euro in rekening gebracht, dat tijdens de praktijkdag direct voldaan moet worden. Trimmateriaal is aanwezig.

Huiswerkopdracht: Je gaat zelfstandig of onder begeleiding van een kattentrimmer de theorie in praktijk brengen en oefenen op minimaal 5 katten. Deze opdracht moet voldaan zijn voor je aan de 1e praktijkdag in de vervolgmodule deelneemt (of voor 2e praktijkdag in overleg). Van alle modelkatten willen we dan een voor- en na-foto zien en bespreken we waar je nog tegen aan liep en eventuele vragen worden beantwoord.

Kosten: € 300,- inclusief btw, lesmateriaal, koffie/thee, lunch en een certificaat.

Vervolg kattentrimmen

Deze module bestaat uit 5 theoriedagen, 2 praktijkdagen, een combinatiedag theorie en praktijk, en een stage. Tijdens deze theoretische module gaan we in op de verdere verdieping van het kattentrimmen. Alle kennis in onderwerpen en materialen welke benodigd zijn in de trimsalon komen hierbij aan bod.  Tijdens deze gehele module wordt gebruik gemaakt van diverse filmpjes met oefeningen.

Bij de twee praktijkdagen en de combinatiedag in deze vervolgmodule dien je zelf zorg te dragen voor trimgereedschap en een modelkat per praktijkdag om te kunnen oefenen. Voor het praktijkexamen dien je twee katten mee te nemen (pluk- en scheerkat). Indien dit een probleem is dien je dit tijdig aan de Katten Academie bekend te maken voor overleg over een betaald model.

De stage houdt in dat je zelfstandig 5 katten trimt en hier een verslag van maakt. Wordt dit verslag goedgekeurd dan mag je deelnemen aan het praktijkexamen. Heb je er na de basis module voor gekozen om door te gaan dan wordt er ook verwacht dat je, voor je aan je praktijkexamen begint, bij minimaal 8 katten mee kijkt hoe ze getrimd worden door een gediplomeerd Kattentrimmer. Het is verplicht bij minimaal 2 trimmers mee te kijken, meer (en meer katten) mag natuurlijk ook.

Kosten: € 1200,- inclusief btw, lesmateriaal, koffie/thee, lunch, het theorie en praktijkexamen en bij succesvolle afronding een diploma

Lesdag 1

 • Parasieten
 • Allergieën
 • Huidproblemen
 • Anatomie

Lesdag 2

 • Leerprincipes
 • Hanteren van katten
 • Handdoektechnieken
 • Reismand

Lesdag 3

 • Vachten
 • Trimsalon of ambulant?
 • Hygiëne

Lesdag 4

 • Kattenrassen
 • Feromonen
 • Introductie katten
 • Hulpmiddelen

Lesdag 5

 • EHBO
 • Klantenomgang

1e en 2e praktijkdag

Tijdens deze dagen ga je met eigen gereedschap en eigen modellen aan het werk. Je dient dus zelf een model per dag mee te nemen. Je gaat de geleerde theorie in de praktijk brengen we gaan je voorbereiden op je stage. Tijdens deze dag kunnen we goed kijken naar je persoonlijke leerpunten naar aanleiding van het oefenen na de basiscursus. Tijdens de tweede praktijkdag wordt het wassen van katten behandeld en het gebruik van de droogcabine.

Hierna volgt de stageperiode. Gedurende deze periode behandel je zelfstandig vijf modellen, waarvan je een verslag maakt en dit inlevert tezamen met een evaluatie van de eigenaar. Deze stage kun je dus helemaal zelf indelen. Uitleg hierover wordt tijdens deze dag uitgebreid behandeld. Wenselijk is dat je probeert in een trimsalon wat dagen mee te lopen om ervaring op te doen.

Combinatiedag theorie en praktijk

Tijdens deze dag zullen we aandacht besteden aan verdere ontwikkelingen en specialisaties. Hierbij wordt het knippen van katten en ergonomie besproken. Je krijgt eerst een dagdeel theorie en daarna gaan je het knippen oefenen met de modelkat die je zelf mee hebt genomen.

Voor deze vervolg module dien je zelf minimaal 3 modellen mee te nemen om te trimmen.

Indien je geen model zelf kunt meenemen op de praktijkdagen kun je dit van te voren aangeven, dan regelen wij een model voor je. We rekenen hier 65 euro per model voor.

Na het afronden van de theoriedagen mag je deelnemen aan het theorie-examen en je gaat op stage. Je maakt een verslag van vijf getrimde katten die twee weken voor het praktijkexamen ingeleverd moet zijn. Is dat verslag voldoende dan mag je aan je praktijkexamen beginnen, waarvoor je zelf twee modelkatten regelt. Wanneer je beide examens hebt behaald, ontvang je het diploma ‘Kattentrimmer’.

We hebben met www.trim.nl een mooi stagepakket met een leuke korting kunnen samenstellen voor het aanschaffen van je eigen trimspullen. Hierover krijg je meer informatie op de eerste lesdag.