Waarom is poetsen zo belangrijk?

Nee, we gaan het in dit artikel niet hebben over poetsen in huis, maar over de kat die zijn vacht poetst! Vachtverzorging is voor de kat erg belangrijk. Katten zijn extreem schone dieren en alle vuiltjes en vieze geurtjes worden (zo lijkt) de hele dag door zorgvuldig weggewerkt met een speciaal daarvoor ontworpen schuursponsje: de tong.

Katten hebben een ruwe tong met naar achteren wijzende haakjes waar ze zich mee schoonhouden. Uiteraard doen ze dit om hun vacht te reinigen, maar er zijn veel meer redenen waarom de kat altijd zo druk bezig is met wassen!

Door te wassen en iets te bijten in hun vacht kunnen katten zelf parasieten en losse haren verwijderen. Dit betekent overigens niet dat ze nooit hulp nodig (zullen) hebben bij de vachtverzorging. Als katten volledig gezond zijn, kunnen ze vaak het prima zelf af, tenzij ze zo’n dikke bos haar hebben waardoor ze het simpelweg niet alleen aan kunnen. Ook zijn er medische oorzaken voor vachtproblemen. De meest voorkomende zijn:

 • Overgewicht
 • Artrose
 • Gebitsproblemen
 • Orgaanproblemen (bijv. nierfalen/hyperthyreoïdie)

Ook bijvoorbeeld teken en vlooien krijgen katten er niet zelf uit, daar moeten we ze toch echt een handje bij helpen.

Daarnaast heeft het wassen ook een sociale functie: als katten vriendjes zijn, zul je zien dat ze elkaar regelmatig een poetsbeurt geven. Dit versterkt de band en ze verspreiden zo ook hun eigen geur.

Wist je dat: katten zijn dol op hun eigen geur, die verspreiden ze het liefst overal! Als ze zichzelf ruiken, voelen ze zich namelijk het meest veilig.

We hebben nu al 5 redenen benoemd wat het nut is van zo’n kattentong, maar we zijn er nog niet!

Katten zijn echte zonaanbidders, maar ze moeten zich wel koel zien te houden bij warm weer. En ook daar komt weer die tong om het hoekje kijken. Tijdens het poetsen komt er speeksel op de vacht terecht, doordat het speeksel verdampt, koelt de kat zichzelf af; super handig!

En dan de laatste reden: het maakt ze gelukkig! Er wordt namelijk endorfine aangemaakt (ook wel: ‘gelukshormoon’), wat de kat helpt ontstressen tijdens of na een spannende situatie. Endorfine is ook een pijnstillend, angstverminderend en weerstand verhogend hormoon. Heel belangrijk dus, dat poetsen!

2 antwoorden
 1. Agnes Dudas
  Agnes Dudas zegt:

  Er is toch wel altijd iets nieuws te leren, dank voor dit artikel! Wellicht handig om een keer iets te schrijven over hoe de haarbal makkelijk er uit te krijgen (als het niet vanzelf door braken er uit gespuugd wordt). Is bijvoorbeeld kattengras aan te bevelen?
  Groet, Agnes (Noorse boskatten, Siberische kat)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.