Gedragsadviesbureau

Gedragsadviesbureau van de Katten Academie is er voor katteneigenaren die vragen hebben over alles wat te maken heeft met kattengedrag. Probleemgedrag is helaas iets waar we in onze drukke samenleving steeds meer mee te maken krijgen. Met behulp van adviezen en voor u op maat gemaakte therapieën helpen wij u op weg de relatie met en het (probleem)gedrag van, uw dier te verbeteren of veranderen. Met gedragstherapie leren wij u als eigenaar hoe het gedrag te veranderen is. Door middel van adviezen leren we u inzicht te krijgen in uw dier.

Het Gedragsadviesbureau is sinds 2015 alleen gericht op gedragstherapie bij katten. Voor gedragstherapie bij honden kunt u terecht op de website van de SPPD en Alpha gedragstherapeuten.

Voor al uw vragen en/of begeleiding met betrekking tot kattengedrag kunt u bij ons terecht. Wanneer u contact opneemt met de Katten Academie en het blijkt dat er gedragstherapie nodig is, wordt u zo snel mogelijk teruggebeld door een van de medewerkers uit ons team om een huisbezoek in te plannen.

Samen proberen wij met behulp van collega therapeuten in Nederland steeds meer begrip te krijgen voor het (normale) natuurlijke gedrag van dieren en eigenaren te begeleiden hun dier beter te begrijpen. Daarnaast geven wij voorlichting om dierenleed en ergernis bij diereneigenaren te voorkomen.

Gedragstherapie voor katten

Een kattengedragstherapeut kan u begeleiden om inzicht te geven in het probleemgevende gedrag van uw dier. Waarbij uitleg wordt gegeven over het ontstaan en in stand houden van het gedrag en hoe het gedrag omgebogen kan worden. Het is dus een adviserende functie om u uw kat beter te leren begrijpen en zelf de problemen aan te kunnen pakken.

Gedragstherapie voor katten is nog erg onbekend voor veel mensen. Toch vinden steeds meer katteneigenaren de weg naar persoonlijke begeleiding voor hun problemen met katten. Veel soorten problemen kunnen worden behandeld, zoals:

 • Agressie naar eigenaar of soortgenoten
 • Niet alleen kunnen zijn / verlatingsangst
 • Onzindelijkheid
 • Krabben
 • Automutilatie (zichzelf beschadigen)
 • Angst
 • Stress
 • Wolkluiven
 • Pica (eten van niet eetbare objecten)
 • Sproeien
 • Spelagressie
 • Traumatische ervaring
 • Normaal kattengedrag dat door de kat overmatig of op ongewenste tijdstippen/plaatsen wordt uitgevoerd (zoals overmatig miauwen, krabben op ongewenste plaatsen).

Om u te helpen met het probleemgedrag van uw kat werken wij met een vragenlijst en een consult. U krijgt van ons een uitgebreide vragenlijst toegestuurd die we voor het consult weer terug willen ontvangen zodat we ons goed kunnen voorbereiden. Het consult duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur bij u thuis. Tijdens dit consult komen alle aspecten van het probleemgedrag aan de orde en zult u voldoende tijd hebben uw vragen te stellen. Na het consult kunt u altijd telefonisch of per mail nog vragen stellen. De nabegeleiding hoort bij het consult en hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Indien een tweede huisbezoek nodig is wordt er in overleg een prijsafspraak gemaakt, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Preventie

Net als bij de hond begint de opvoeding van een kat op de dag dat de kat bij u binnenloopt, veel mensen denken nog dat een kitten eerst rustig moet wennen en beginnen pas later met de opvoeding. Dit vinden wij een gemiste kans, een kitten kan op jonge leeftijd al heel goed dingen leren, maar dus ook de dingen die we liever niet zien in en rond het huis.

Het is dan ook beter dat u op tijd begint met uw kitten te leren wat wel en niet mag, zodat u het later niet weer af hoeft te leren.

Uw kat kan u met zijn lichaamstaal vertellen hoe hij zich voelt. Als katteneigenaar is het daarom belangrijk om deze te leren kennen. Dit voorkomt miscommunicatie tussen mens en dier. Op de Katten Academie bieden wij diverse workshops aan over verschillende onderwerpen, zoals lichaamstaal van katten.

Onzindelijkheid is een veel voorkomend probleemgedrag dat vaak te herleiden is door verkeerd kattenbakbeleid en/of het verkeerd schoonmaken van de onzindelijkheidsplekken. Daarom informeren wij u graag hoe hiermee om te gaan.

Tevens leidt een verkeerde introductie van een nieuwe kat in huis vaak tot problemen, als dit stapsgewijs gebeurt is dit te voorkomen. Leest u onze tips en mocht het na veertien dagen nog niet goed gaan belt u ons dan voor een afspraak.

Tarieven

Voor een gedragsconsult aan huis rekenen we € 175,- per consult inclusief drie maanden nabegeleiding en exclusief reiskosten à € 0,25 per kilometer.

Bij afstanden groter dan 100 km, wordt er ook reistijd berekend á € 25 per uur.

Aangezien wij werken vanuit Apeldoorn en Emmeloord, wordt voor deze woonplaatsen geen reiskosten berekend.

Voor adviesgesprekken en privélessen rekenen we € 65,- per uur exclusief reiskosten.