Gedragsadviesbureau
Het Gedragsadviesbureau Sonja van Leeuwen is nauw verbonden aan de Katten Academie en is er voor alle katteneigenaren die vragen hebben over alles wat te maken heeft met katten en hun gedrag. Sonja werkt als Expert Katten Educatie voor Edupet/de Katten Academie.
Wat is probleemgedrag?
Probleemgedrag is helaas iets waar we in onze drukke samenleving steeds meer mee te maken krijgen. Met behulp van adviezen en/of voor jou op maat gemaakte therapieën helpen kattengedragstherapeuten je op weg om de relatie met en het (probleem)gedrag van jouw kat(ten) te verbeteren of veranderen. Met gedragstherapie/-begeleiding leren ze jou als eigenaar hoe het gedrag te veranderen is. Door middel van adviezen leer je inzicht te krijgen in jouw kat.
Let op: wat voor ons eigenaren probleemgedrag is, wil niet zeggen dat de kat dit ook zo ervaart, misschien is het voor de kat wel heel natuurlijk gedrag. De kat zal ons als mens niet expres pesten met bepaald gedrag, ondanks dat het voor ons soms wel zo kan lijken. Ze hebben er altijd een goede reden voor, het is dan aan ons mensen om er achter te komen wat die reden is en of we het gedrag toch om kunnen buigen naar iets wat voor ons en voor de kat positief is.
Mogelijkheden
Als Gedragsadviesbureau werken we in principe als tussenpersoon. Heb je een probleem met je kat? Dan kunnen wij je doorsturen naar de juiste personen om je te helpen.
Voor laagdrempelige vragen over opvoeding, verzorging, gedrag en voeding verwijzen we graag alvast door naar het Prins CareTeam.
Zij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8:30 en 21:00 uur op verschillende manieren (telefonisch, chat of Facebook)
Voor gedragsproblemen zoals verder op deze pagina staan, verwijzen we door naar een kattengedragstherapeut in opleiding (die door een gediplomeerd kattengedragstherapeut wordt begeleidt) of een gediplomeerd kattengedragstherapeut. Je kunt zelf ook alvast kijken op: www.kattengedragstherapeuten.nl voor een gedragstherapeut in de buurt.
Gedragstherapie voor katten
De meeste kattengedragstherapeuten gaan op een vergelijkbare manier te werk. Hieronder vind je de verschillende opties die je kunt verwachten:
Adviesgesprek: om problemen juist te voorkomen, je kat beter te leren begrijpen of zijn/haar kattenleven te verbeteren is een adviesgesprek vaak voldoende. Er kan dan een (online) afspraak gemaakt worden om al je vragen te beantwoorden en onduidelijkheden, duidelijk te maken.
Consult: is er sprake van een gedragsprobleem waar je graag begeleiding bij wil? Dan kan er een consult ingepland worden. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘Gedragstherapie voor katten.’
Een kattengedragstherapeut kan jou DUS begeleiden om inzicht te krijgen in het probleemgevende gedrag van jouw kat(ten) in jouw specifieke situatie. Er wordt uitleg gegeven over het ontstaan en in stand houden van het gedrag en hoe het gedrag omgebogen kan worden. Het is dus een adviserende functie zodat je zelf de kat beter leert begrijpen en zelf de problemen aan kan pakken.
Gedragstherapie voor katten is nog erg onbekend voor veel mensen. Toch vinden steeds meer katteneigenaren de weg naar persoonlijke begeleiding voor en met hun katten. Veel soorten problemen kunnen worden behandeld, zoals:
- Agressie naar eigenaar, vreemden of soortgenoten
- Niet alleen kunnen zijn / verlatingsangst
- Onzindelijkheid
- Automutilatie (zichzelf beschadigen)
- Angst
- Stress
- Pica (eten van niet eetbare objecten)
- Sproeien
- Spelagressie
- Traumatische ervaringen
- Normaal kattengedrag dat door de kat overmatig of op ongewenste tijdstippen/plaatsen wordt uitgevoerd (zoals overmatig miauwen, krabben op ongewenste plaatsen).
Om jou te helpen met het probleemgedrag van de kat werken de meeste gedragstherapeuten met een vragenlijst en een consult. Je krijgt een uitgebreide vragenlijst toegestuurd die ze voor het consult weer terug willen ontvangen zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Het consult duurt meestal ongeveer 1,5 tot 2 uur en vindt plaats bij jou thuis. Tijdens dit consult komen alle aspecten van het probleemgedrag aan de orde en zal je voldoende tijd hebben om al je vragen te stellen. Na het consult kan je altijd telefonisch of per mail nog vragen stellen. Vaak zit er voor een aantal maanden nabegeleiding in de prijs inbegrepen.
Preventie
Als gedragstherapeuten zijn we er natuurlijk om katten en hun eigenaren te helpen met probleemgedrag. Maar het zou natuurlijk voor beide partijen mooier zijn om de problemen te voorkomen! Zoals eerder genoemd kan je hiervoor een adviesgesprek aanvragen. Maar er zijn meer opties voor jou als kattenliefhebber:
Het begint bij het begin – Net als bij de hond begint de opvoeding van een kat op de dag dat het kitten bij je binnenloopt. Veel mensen denken nog dat een kitten eerst rustig moet wennen en beginnen pas later met de opvoeding. Dit vinden wij een gemiste kans, een kitten kan op jonge leeftijd al heel goed dingen leren, maar dus ook de dingen die we liever niet zien in en rond het huis. Het is dan ook beter dat je op tijd begint het kitten te leren wat wel en niet mag, zodat je het later niet weer af hoeft te leren.
Naar de dierenarts – Voor veel soorten probleemgedrag zijn er mogelijk ook medische problemen te vinden. Niet altijd, maar regelmatig sturen wij eerst door naar een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten. Je gaat namelijk niet een gedragsprobleem op proberen te lossen terwijl er intern iets aan de hand is. Bij onzindelijkheidsproblemen zullen wij wel altijd eerst vragen om een urineonderzoek te laten doen.
Leren bij de Katten Academie – Bij preventie hoort ook het begrijpen van onze huistijger. De kat kan ons namelijk met zijn lichaamstaal vertellen hoe hij zich voelt. Als katteneigenaar is het daarom belangrijk om deze te leren kennen. Dit voorkomt miscommunicatie tussen mens en dier. Op de Katten Academie bieden wij diverse cursussen aan, bijvoorbeeld de Basiskennis Kat, deze module bevat alle informatie die je als katteneigenaar zou moeten weten!
Mijn territorium! – Een verkeerde introductie van een nieuwe kat in huis leidt vaak tot problemen, maar als dit stapsgewijs gebeurt is dit te voorkomen. Wil je hulp bij een juiste introductie? Neem dan contact met ons op, wij hebben een kant-en-klare hand-out voor je liggen met allerlei tips. Mocht je na veertien dagen geen verbetering zien of wil je advies over jouw specifieke situatie? Vraag dan naar begeleiding door een kattengedragstherapeut (in opleiding).
Contact
Heb je een vraag over jouw katten, wil je advies over een bepaalde situatie of wil je graag begeleiding bij een bepaald probleem? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@kattenacademie.nl en wij zorgen dat je bij de juiste persoon terecht komt.
Samen proberen wij met behulp van collega therapeuten in Nederland steeds meer begrip te krijgen voor het (normale) natuurlijke gedrag van katten en eigenaren te begeleiden hun kat beter te begrijpen. Daarnaast geven wij voorlichting om dierenleed en frustratie bij katteneigenaren te voorkomen.
Hulp bij hondengedrag?
Het Gedragsadviesbureau is sinds 2015 alleen gericht op gedragstherapie bij katten. Voor gedragstherapie bij honden kan je terecht op de website van de SPPD en de NVGH.