Gedragsadviesbureau

Het Gedragsadviesbureau van de Katten Academie is er voor alle katteneigenaren die vragen hebben over alles wat te maken heeft met katten en hun gedrag.

Het kan zijn dat je bepaald gedrag van de kat niet snapt en dit graag wil begrijpen. Het kan ook zijn dat je kat probleemgedrag vertoont en jij hier als eigenaar graag hulp bij wilt, of je wil wel eens weten wat je nou nog meer kan doen om het leven voor jouw kat zo katwaardig mogelijk te maken. Voor al deze punten en meer, kun je bij ons terecht!

Wat is probleemgedrag?

Probleemgedrag is helaas iets waar we in onze drukke samenleving steeds meer mee te maken krijgen. Met behulp van adviezen en/of voor jou op maat gemaakte therapieën helpen wij je op weg de relatie met en het (probleem)gedrag van jouw kat(ten) te verbeteren of veranderen. Met gedragstherapie/-begeleiding leren wij jou als eigenaar hoe het gedrag te veranderen is. Door middel van adviezen leren we je inzicht te krijgen in jouw kat.

Let op: wat voor ons probleemgedrag is, wil niet zeggen dat de kat dit ook zo ervaart, misschien is het voor de kat wel heel natuurlijk gedrag. De kat zal ons als mens niet expres pesten met bepaald gedrag, ondanks dat het voor ons soms wel zo kan lijken. Ze hebben er altijd een goede reden voor, het is dan aan ons mensen om er achter te komen wat die reden is en of we het gedrag toch om kunnen buigen naar iets wat voor ons en voor de kat positief is.

Mogelijkheden

Bij het Gedragsadviesbureau zijn er verschillende mogelijkheden waarop we jou en je kat(ten) kunnen helpen:

 • Adviesgesprek: om problemen juist te voorkomen, je kat beter te leren begrijpen of zijn/haar kattenleven te verbeteren kun je een adviesgesprek aanvragen. Er kan dan iemand van ons team aan huis komen of er kan een skype-afspraak gemaakt worden om al je vragen te beantwoorden en onduidelijkheden, duidelijk te maken.
 • Consult: is er sprake van een gedragsprobleem waar je graag begeleiding bij wil? Dan kunnen we een consult inplannen. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘Gedragstherapie voor katten.’
 • Privéles: zijn wij al eens op consult geweest maar heb je behoefte aan meer hulp na de drie maanden nabegeleiding? Dan kunnen wij op aanvraag van een privéles nogmaals langs komen voor extra begeleiding naar aanleiding van het probleemgedrag.

Gedragstherapie voor katten

Een kattengedragstherapeut kan jou begeleiden om inzicht te krijgen in het probleemgevende gedrag van jouw kat(ten) in jouw specifieke situatie. Er wordt uitleg gegeven over het ontstaan en in stand houden van het gedrag en hoe het gedrag omgebogen kan worden. Het is dus een adviserende functie zodat je zelf de kat beter leert begrijpen en zelf de problemen aan kan pakken.

Gedragstherapie voor katten is nog erg onbekend voor veel mensen. Toch vinden steeds meer katteneigenaren de weg naar persoonlijke begeleiding voor en met hun katten. Veel soorten problemen kunnen worden behandeld, zoals:

 • Agressie naar eigenaar, vreemden of soortgenoten
 • Niet alleen kunnen zijn / verlatingsangst
 • Onzindelijkheid
 • Automutilatie (zichzelf beschadigen)
 • Angst
 • Stress
 • Pica (eten van niet eetbare objecten)
 • Sproeien
 • Spelagressie
 • Traumatische ervaringen
 • Normaal kattengedrag dat door de kat overmatig of op ongewenste tijdstippen/plaatsen wordt uitgevoerd (zoals overmatig miauwen, krabben op ongewenste plaatsen).

Om jou te helpen met het probleemgedrag van de kat werken wij met een vragenlijst en een consult. Je krijgt van ons een uitgebreide vragenlijst toegestuurd die we voor het consult weer terug willen ontvangen zodat we ons goed kunnen voorbereiden. Het consult duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en vindt plaats bij jou thuis. Tijdens dit consult komen alle aspecten van het probleemgedrag aan de orde en zal je voldoende tijd hebben om al je vragen te stellen. Na het consult kan je altijd telefonisch of per mail nog vragen stellen. De drie maanden nabegeleiding hoort bij het consult en hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Indien een tweede huisbezoek nodig is, wordt er in overleg een prijsafspraak gemaakt, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Preventie

Als gedragstherapeuten zijn wij er natuurlijk om katten en hun eigenaren te helpen met probleemgedrag. Maar het zou natuurlijk voor beide partijen mooier zijn om de problemen te voorkomen! Zoals eerder genoemd kan je hiervoor een adviesgesprek aanvragen. Maar er zijn meer opties voor jou als kattenliefhebber:

Het begint bij het begin – Net als bij de hond begint de opvoeding van een kat op de dag dat het kitten bij je binnenloopt. Veel mensen denken nog dat een kitten eerst rustig moet wennen en beginnen pas later met de opvoeding. Dit vinden wij een gemiste kans, een kitten kan op jonge leeftijd al heel goed dingen leren, maar dus ook de dingen die we liever niet zien in en rond het huis. Het is dan ook beter dat je op tijd begint het kitten te leren wat wel en niet mag, zodat je het later niet weer af hoeft te leren.

Naar de dierenarts – Voor veel soorten probleemgedrag zijn er mogelijk ook medische problemen te vinden. Niet altijd, maar regelmatig sturen wij eerst door naar een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten. Je gaat namelijk niet een gedragsprobleem op proberen te lossen terwijl er intern iets aan de hand is. Bij onzindelijkheidsproblemen zullen wij wel altijd eerst vragen om een urineonderzoek te laten doen.

Leren bij de Katten Academie – Bij preventie hoort ook het begrijpen van onze huistijger. De kat kan ons namelijk met zijn lichaamstaal vertellen hoe hij zich voelt. Als katteneigenaar is het daarom belangrijk om deze te leren kennen. Dit voorkomt miscommunicatie tussen mens en dier. Op de Katten Academie bieden wij diverse workshops en lezingen aan over verschillende onderwerpen, zoals: Kattengedrag I en II, EHBO bij Katten en Katten Trainen.

Mijn territorium! – Een verkeerde introductie van een nieuwe kat in huis leidt vaak tot problemen, maar als dit stapsgewijs gebeurt is dit te voorkomen. Wil je hulp bij een juiste introductie? Neem dan contact met ons op, wij hebben een kant-en-klare hand-out voor je liggen met allerlei tips. Mocht het na veertien dagen nog niet goed gaan of wil je advies over jouw specifieke situatie, bel ons dan voor een afspraak.

Contact

Heb je een vraag over jouw katten, wil je advies over een bepaalde situatie of wil je graag begeleiding bij een bepaald probleem? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@kattenacademie.nl

Wanneer je contact opneemt met de Katten Academie en het blijkt dat er gedragstherapie nodig is, word je doorverwezen naar een collega bij jouw in de buurt. Omdat we veel samenwerken met collega’s om een landelijke dekking te kunnen geven verwijzen we vaak door naar de site: www.kattengedragstherapeuten.nl

Samen proberen wij met behulp van collega therapeuten in Nederland steeds meer begrip te krijgen voor het (normale) natuurlijke gedrag van katten en eigenaren te begeleiden hun kat beter te begrijpen. Daarnaast geven wij voorlichting om dierenleed en frustratie bij katteneigenaren te voorkomen.

Tarieven

Voor een gedragsconsult aan huis rekenen we €195,- per consult inclusief drie maanden nabegeleiding en exclusief reiskosten à €0,25 per kilometer.

Bij afstanden groter dan 100 km, wordt er ook reistijd berekend á €25,- per uur.

Voor adviesgesprekken en privélessen rekenen we €75,- per uur exclusief eventuele reiskosten.

Hulp bij hondengedrag?

Het Gedragsadviesbureau is sinds 2015 alleen gericht op gedragstherapie bij katten. Voor gedragstherapie bij honden kan je terecht op de website van de SPPD en de NVGH.