Kattentrainingscursus… Zielig of juist goed?

In de hondenwereld is het heel normaal om met een hond naar de hondenschool te gaan. In de kattenwereld is dat (nog) niet zo. Iedereen weet dat katten veel eigenzinniger zijn en daarmee wordt vaak gedacht dat het niet kan of zelfs zielig is. Een kat is toch geen circusdier?!

Waarom trainen?

Je kunt voor heel verschillende doeleinden trainen. Door te trainen kun je het welzijn van de kat verbeteren en stress verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het knippen van de nagels zonder stress, het terugroepen van een kat als deze buiten is, optillen leren zodat je kat het niet erg vindt en zelfs leuk begint te vinden. En wat dacht je van het trainen om je kat zonder stress mee te nemen naar je dierenarts? Het is zo prettig als je dier oké is in een transportkooi, als je medicatie moet geven hij zelf zijn bek open doet, of dat je zijn oren kunt verzorgen zonder dat het dier tegenstribbelt?

Trucjes als ‘High Five’ aanleren?

Wist je dat katten het leuk vinden om met ons samen dingen te ondernemen? Samen dingen te doen? Neem als voorbeeld een High Five, veel dieren vinden de aandacht tijdens het trainen erg fijn. Daarbij wordt hij niet opeens een circusdier..

Veel dieren zien – het geven van een high five – als een positieve oefening en worden daar dus blij van. Niet alleen als losstaande oefening maar ook als beloning tussendoor als hij verzorgd moet worden. Door meer moeilijke oefeningen af te wisselen met iets leuk, zoals een high five, zal het dier eerder met je meewerken.

Een (nog sterkere) band

Door te trainen met je kat(ten) zal de band versterken tussen jou en je dier. Je zult hem nog beter leren kennen en samen meer lol hebben. Gebruik tijdens training daarom ook niet het woord nee.

Kittens

Kittens moeten natuurlijk nog heel veel leren. Hoe fijn is het om dit spelenderwijs te doen. Te laten zien wat wel en niet mag? Te leren waar het dier moet plassen en mag krabben! Hoe fijn is het om dit op een positieve manier aan te leren, een manier waar je samen lol aan kunt beleven?

Senioren

En dan de senioren… Die kunnen niet meer leren toch? Hij ligt de hele dag in zijn mandje te slapen, hij wil vast niet trainen. Maar is dat ook zo?  Heeft het dier wel voldoende uitdaging? Katten in het wild zijn actieve dieren. En de huiskat heeft nog veel overeenkomsten met zijn wilde soortgenoten. Juist met oudere dieren zou men moeten trainen. Bijvoorbeeld een rondje naar links en een rondje naar rechts maakt dat het dier zijn spieren gebruikt. In plaats van misschien vooral de voorkeurskant te gebruiken. Zeg maar een soort Yoga voor katten? Natuurlijk kan het zijn dat je wat rustiger aan begint. Maar dat is toch prima

Angstige katten

Wist je dat trainen en denkspellen heel goed ingezet kunnen worden om angst te verminderen of te voorkomen? Laten we eens kijken naar een kat die bang is voor bijvoorbeeld een stofzuiger. Stel je hebt een kat of kitten in huis en elke keer dat je de stofzuiger aanzet vlucht het dier weg.

Bij angst kijk je naar de prikkel die de angst veroorzaakt en probeer je deze prikkel aan te bieden, zo zacht mogelijk of van zo’n afstand dat het dier er geen last van heeft. Als je het dier dan tegelijkertijd iets te doen geeft, is hij bezig en richt hij zich op iets positiefs. Waardoor prikkels minder eng worden.

Stel je leert je kat een denkspel aan, en wanneer hij dit eenmaal kent en leuk vindt, kun je dit gaan inzetten. Zet je stofzuiger aan op een plek ver van waar je kat zit te puzzelen. Bijvoorbeeld je kat op een (brede) vensterbank in de woonkamer met een puzzel en de stofzuiger in de gang.

Geef eerst je kat het spel en dan zet je de stofzuiger pas aan. Als je je stofzuiger zo zacht mogelijk aan kunt zetten is dat natuurlijk helemaal fijn voor het dier. Als je kat lekker aan het puzzelen is, heeft hij iets om zich op te richten. Gaat dit goed? Dan kun je je stofzuiger iets dichterbij plaatsen. Probeer angst te voorkomen. Wil je toch gewoon stofzuigen – neem je kat bijvoorbeeld mee naar boven zodat jij de woonkamer kunt zuigen zonder dat dat ‘stofzuigmonster’ er is.

Oefen rustig en regelmatig door. Neem korte training momenten (een paar minuten of 3-7 beloningen per trainingssessie). De komende tijd kun je dan werken aan of de stofzuiger harder te zetten of de stofzuiger steeds dichterbij te brengen, terwijl hij aan het puzzelen is. Uiteindelijk is die puzzel waarschijnlijk niet meer nodig.

Over dit soort zaken geven we les. De stofzuiger is maar een voorbeeld. Er zijn zoveel katten bang, voor het trimmen bij de trimmer, de dierenarts. Etcetera.

Uiteraard gaan we het niet alleen over angst hebben, maar vooral ook hoe begin je met trainen. Wat kunnen we onze katten aanleren? Daarbij kijken we ook wat geschikt is voor welk dier. Je krijgt allerlei handvaten om je kat(ten) te trainen, of het nu om een rustige kat gaat of om een drukke kat(ten).

Tijdens de cursus werken we met de katten van de academie, die allemaal een ander karakter hebben. We bouwen de oefeningen rustig op. Zodat je naar huis gaat vol inspiratie om met je eigen dier(en) aan de slag te gaan.

Kortom; De cursus Katten Trainen voor een gelukkige kat!
De eerstvolgende cursus wordt op 5 juni en 24 augustus gegeven op de Katten Academie. In kleine groepen zodat er voldoende aandacht is voor iedereen. Het zal wederom een bijzondere dag zijn met gelijkgestemde mensen. Ik heb er alweer zin in. Tot gauw ;-).

Meer informatie:

Deze cursus wordt gegeven door dierentrainer Bernice Muntz. Eerder trainde ze exotische dieren als kaaimannen, otters en schildpadden in gevangenschap om vrijwillig mee te werken aan verzorgende en medische handelingen. Daarnaast is zij auteur van o.a. de boeken: High five met je konijn en De gelukkige cavia. Zij geeft cursussen en lezingen aan diereigenaren. In Breda is zij mede-eigenaar van de Chews Academy, een academy die zich richt op konijnen- en knaagdiereigenaren en professionals (in spe). Van de cursus ‘ Konijnen los in huis’, ‘de verzorging van het langharig konijn’ tot aan de vernieuwde 8-daagse opleiding tot Konijnendeskundige. Tevens zal er dit jaar weer een nieuw boek van haar hand verschijnen.