Op ontdekkingstocht! Je kat veilig in de tuin

De meeste katten vinden het fijn om naar buiten te gaan en de frisse lucht en bewegingsvrijheid is ook nog eens goed voor ze. Soms zelfs een must om op die manier energie kwijt te kunnen en probleemgedrag te voorkomen. Toch zitten er wat risico’s aan, bijvoorbeeld bij een drukke weg. In dit artikel praten we je bij over wat katvriendelijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je kat veilig van het gezonde buitenleven kan genieten. Kijk wat het beste bij jou en je kat past!

 

Het kattentuigje

Eén van de goedkoopste oplossingen om je kat veilig naar buiten te laten, is het gebruik van een tuigje. Deze zijn bij de meeste dierenspeciaalzaken en online verkrijgbaar in diverse soorten, maten en kleuren. Een goed tuigje bestaat uit een bandje om de hals én om de buik. Bij het gebruik van een tuigje voor jouw kat, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Zo kun je gebruik maken van een looplijn (in diverse lengtes beschikbaar) die je kunt bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen. Beide methodes zijn alleen geschikt voor een tuin waar niet erg veel obstakels in staan, omdat elk obstakel de mogelijkheid geeft om vast te komen zitten en op die manier voor verstikking of verwondingen kan zorgen. Blijf sowieso altijd bij je kat in de buurt wanneer je een tuigje gebruikt! Ook kun je je kat, vanaf jonge leeftijd, leren om aan een tuigje mee naar buiten te gaan en in de buurt te wandelen. Toch kunnen er ook dan plots gevaren opduiken, zoals honden of harde geluiden waar je kat van kan schrikken. Is je kat schuw of schrikt hij snel? Misschien is dit dan geen goed idee. Tegenwoordig kun je je kat ook mee naar buiten nemen in een speciale fietsmand of kattenbuggy!

 

Bovenstaande klinkt heel leuk, maar wat heeft de voorkeur voor jouw kat?  Bedenk je nu dat je je volwassen kat wil uitlaten? Dan moet je dit wel eerst trainen. Doe je hem direct een tuigje om en zet je hem buiten, dan kan dit zelfs een trauma veroorzaken. Sommige katten houden absoluut niet van een tuigje, anderen accepteren dit gelijk. Wil je hier meer advies over? Dan helpen we je graag.

 

Een veilige tuin

Houd je je kat liever in eigen tuin? Dat kan ook! Om te zorgen dat je kat niet overloopt naar andere huizen, kun je eenvoudig een goede afrastering op de schutting maken. Zorg ervoor dat de bovenzijde goed schuin is afgerasterd met een hoek naar binnen die ver genoeg doorloopt. Voor het afrasteren kun je het beste gebruik maken van grofmazig gaas of glad plastic. Zorg er tevens voor dat kliko’s, tafels en andere objecten waardoor je kat over de schutting kan springen, niet te dicht erop staan en dat je bomen ontoegankelijk maakt voor je kat. Als je deze afrastering niet zelf wilt maken, kun je ook een bedrijf vragen wat hierin gespecialiseerd is, zoals ProtectaPet.

 

Met behulp van een katrol systeem

Ook een katrol systeem is een vorm van afrastering en zorgt er door middel van beugels en roterende balken (van hout of kunststof) voor dat je kat geen grip krijgt op de tuinafscheiding en er dus niet overheen kan. Het kan gebruikt worden voor alle soorten schuttingen, muren, ramen, poorten en schuren. Je kunt het systeem zelf maken maar het is ook verkrijgbaar via www.kattenbeveiliging.nl. Heb je een erg actieve en/of vindingrijke kat? Als extra beveiliging kun je aan de binnenzijde van de schutting bovenaan een kunststofplaat van 25 cm. monteren. Ook bestaan er strips met rubberen spikes die het voor de kat moeilijk maken om op de afscheiding te staan. In de praktijk blijken katten hier echter handig mee om te gaan, dus is dit niet de beste manier.

 

Maatwerk voor jouw kat

Daarnaast lopen veel katteneigenaren ertegenaan dat er andere katten in hun tuin komen.

Door een net over je tuin te spannen, voorkom je dat je kat uit de tuin kan en kunnen andere dieren de tuin niet meer betreden. Deze netten zijn zelf te monteren, maar kan ook via www.nettenlijn.nl

 

Een luxe buitenren

Om het buitenleven van je kat toch meer onder controle te houden, kun je een buitenren aanschaffen. Deze kan je zo groot, luxe en katvriendelijk maken als je zelf wil, door bijvoorbeeld het tuinhuisje (deels) om te bouwen tot buitenverblijf voor je kat, of door een (al dan niet overdekte) ren te bouwen tussen bestaande muren / schuttingen, waarbij je kat via een kattenluikje van het woonhuis naar de buitenren kan. Een geheel vrijstaande ren kan natuurlijk ook. Je kunt hem zelf maken, maar kunt ook een kant-en-klare ren bestellen, bijvoorbeeld via Otten Pet Cages.

 

Naast bovenstaande mogelijkheden is er nog veel meer op de markt. Via forums en Facebookgroepen worden veel voorbeelden gedeeld en kun je leuke inspiratie opdoen. Voor elke situatie en in elke prijsklasse is er wel een mogelijkheid te vinden!

 

Mijn kat kan écht niet naar buiten!

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat katten echt niet naar buiten kunnen/willen en dat ze het leven binnen in huis helemaal prima vinden. Het is belangrijk om er dan voor te zorgen dat je kat alsnog binnen zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Een paar voorbeelden:

  • Vul een doos met gevallen bladeren (in de herfst) en laat je kat lekker snuffelen. Verstop er misschien wat brokjes tussendoor! Let wel op dat de bladeren niet van giftige bomen komen.
  • Laat kattengras groeien in een ruime, lage bak, zodat ze er ook lekker op kunnen liggen.
  • Maak een kattentuintje! Neem een grote schaal of bak, vul deze met hydrokorrels en aarde, plant er katvriendelijke plantjes in zoals zebragras, kattenkruid, kamille en de graslelie. Wil je echt uitpakken? Dan kun je er zelfs een vijvertje in maken door tussen de aarde een kleinere kom of bak te zetten met wellicht een waterplantje erin.
  • Vul een grote bak met zand voor je kat om in te spelen. Misschien wel goed om hier een stuk plastic onder te leggen, voordat alles in de kamer ligt. Laat je kat niet zonder toezicht in deze zandbak spelen, wil je ‘op safe spelen’ dan zou je bijvoorbeeld de kattenbakvulling van Almo Nature kunnen gebruiken.
  • Ga bij de kinderboerderij langs en vraag of je wat uitgevallen veren mee mag nemen. Katten vinden dit soort geurtjes vaak ontzettend interessant! Bind eventueel een veer aan een touwtje en laat je kat lekker jagen.

 

Wil je advies over jouw situatie of heb je behoefte aan meer tips? Neem contact op met de Katten Academie via ons contactformulier. We helpen je graag!

3 antwoorden
  1. Hedwig van Hapert
    Hedwig van Hapert zegt:

    Bij: mijn kat kan echt niet naar buiten staat als tip: vul een grote bak met zand enz.
    Dit zou ik niet adviseren. De kans is dan toch wel heel groot dat dat een kattenbak gaat worden.

    Beantwoorden
    • Celina Willemsen
      Celina Willemsen zegt:

      Hoi Hedwig,
      Dankjewel voor je reactie! Die kans bestaat inderdaad, daarom willen we ook adviseren om de ‘zandbak’ niet te laten staan en alleen aan te bieden wanneer je er bij bent. Wanneer je kat deze de eerste keer gebruikt als kattenbak, kun je de bak weghalen en op zoek naar andere spelletjes 🙂 Overigens kan het ook een leuk experiment zijn om de zandbak naast de huidige kattenbak te zetten: welk soort ondergrond heeft de voorkeur van je kat? Je zou dan de kattenbakvulling van Almo Nature kunnen gebruiken, is net zand maar klontert wel! Ik heb het even aangepast in de tekst, dank voor je oplettendheid!

      Beantwoorden
  2. Bernadette
    Bernadette zegt:

    Jaren schrikdraad gehad als afzetten. Dit bleek alleen niet geschikt voor Maine coons. Laatste 6 jaar een net over de tuin laten spannen en naast dat het er voor zorgt dat de katten de tuin niet uit kunnen komen er ook geen vreemde katten in de tuin, inbraak is uitgesloten en bij harde wind hoef je het speelgoed niet binnen te halen. Voor ons de beste keuze ooit.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.