Kat in ‘t bakkie!

Met zo min mogelijk stress de reismand in

Zo snel als een kat in de keuken staat bij het openen van een blikje, zo snel is hij verdwenen bij alleen al het geluid van het reismandje. Zelfs vanuit diepe slaap weten katten zich bijzonder rap uit de voeten te maken. En als je de kat eindelijk te pakken hebt… dan spreidt hij al zijn poten zodat hij onmogelijk door de opening kan, of weet hij als een kleine Houdini op het laatste moment alsnog te ontsnappen.

De meeste katten vinden mandjes en reizen echt niet leuk, een probleem dat niet 1, 2, 3 op te lossen is. Toch geven we je graag een aantal praktische tips om het voor de kat aangenamer en minder stressvol te maken.

 

 

Hoe kies je de juiste reismand?
Reismandjes zijn er in alle soorten en maten, maar bij lang niet alle mandjes is er voldoende rekening gehouden met angstige katten. Waar kun je op letten bij aanschaf van een reismand?

 1. Belangrijk is dat het materiaal van de mand goed te reinigen is (bijvoorbeeld plastic). Een kat kan namelijk angstgeuren in het mandje achterlaten. De geurherinneringen kunnen ervoor zorgen dat de kat (of een andere kat binnen het gezin), zodra hij de achtergelaten geuren weer ruikt, gelijk weer angstig wordt. Daardoor krijg je hem nog moeilijker het mandje in en geeft dit de kat nog meer stress. Maak het mandje dus na gebruik goed schoon!
 2. Voor de kat is het fijn als het deurtje gaten heeft. Zo kun je je kat een aai met je vinger geven als je hem onderweg wat steun wilt geven. Of geef hem wat lekkers zonder het risico dat hij wegglipt!
 3. Ondanks dat een kat het mandje vreselijk vindt, is hij er bij de dierenarts verrassend genoeg bijna niet uit te peuteren. Als je een mandje kiest met een afneembaar deksel, dan hoef je de kat niet uit zijn mandje te schudden of trekken. Minder angst en stress gegarandeerd!
 4. Het komt helaas soms voor dat een deurtje openspringt als je het mandje optilt. Voordat je een mandje koopt is het goed om erop te letten dat hij goed afgesloten kan worden met een extra beveiliging. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je het zelf verzekert met een extra touwtje. Niet ergers dan dat je kat bij de auto uit het mandje kan springen en in pure paniek in een vreemde omgeving wegvlucht. Of erger nog: de weg over rent. En ja, er zijn zelfs katten die ritsen open krijgen! Goed om hier dus extra aandacht aan te besteden.
 5. Let er ook op dat het mandje groot genoeg is voor je kat: hij moet erin kunnen staan en zich kunnen omdraaien. Ook dat zorgt weer voor minder stress en spanning!

 

 

Makkelijk in gebruik

Als je een geschikt reismandje hebt gevonden, hebben we ook een aantal gebruiksadviezen.

 1. Door onze ogen bekeken is het voor een kat veilig in het reismandje. Een kat ziet dat anders. Vanaf alle kanten kan het gevaar komen, terwijl hij opgesloten zit en niet kan vluchten! Dat maakt je kat angstig. Je kunt het aangenamer voor hem maken door een handdoek over de mand heen te leggen zodat drie kanten afgeschermd zijn, en een gat te maken voor het hengsel. Wanneer de kat heel angstig is, kun je ook de voorkant deels afschermen, zodat er nog wel voldoende frisse lucht de mand in kan. Waar geen buitenwereld te zien is, zijn geen vijanden. Ook kan de kat op die manier kiezen of hij zich achterin de mand verstopt, of dat hij voorin komt kijken wat er gebeurt.
 2. Soms worden katten samen in een mandje vervoerd, omdat we denken dat ze dan minder bang zijn. Wees hier wel voorzichtig mee! Door het mandje en het reizen zijn de katten gestrest en kan er onverwacht ruzie ontstaan, ook tussen katten die het normaal goed met elkaar kunnen vinden. Het advies is dus ook om iedere kat in een eigen mandje te vervoeren.
 3. Leg in het mandje een dekentje waar je kat al een paar keer op geslapen heeft, zodat het mandje een voor hem vertrouwde geur heeft. Zo voelt hij zich sneller op zijn gemak en heeft hij minder stress. Het is beter om terughoudend te zijn met het gebruik van een geruststellende spray omdat niet elke kat die geur fijn vindt en het hun neusje kan irriteren.
 4. Om je kat nog meer thuis te laten voelen in het reismandje, kan het helpen om het niet alleen als vervoersmiddel te gebruiken. Zo kun je het mandje ook aanbieden als schuil- of slaapplekje in huis. Zet het mandje zonder deurtje en met een lekker zacht kleedje in een ruimte waar de kat ook regelmatig is, zodat hij er rustig aan kan wennen. Als je geen plek hebt om het mandje een vaste plek te geven, dan kun je het ook een paar dagen voor het bezoek aan de dierenarts in de kamer neerzetten. Verstop er af en toe wat snoepjes in, zo gaat je kat het mandje verkennen! Doe dit wel pas als je kat niet meer extreem angstig meer is voor de reismand. Ga anders eerst aan de gang met training voor een positieve associatie.
 5. Als je de kat meeneemt ergens heen, zorg dan voor een goede plek om de mand neer te zetten. Bijvoorbeeld niet naast een blazende ventilator, een speaker of drukke kinderen. Het mandje staat het meest stevig op de bodem van de auto.
 6. Zorg ervoor dat de kat -als het mogelijk is- overzicht heeft in zijn reismand. Sommige dierenartsen hebben een zogenaamde “uitkijktoren” in de wachtkamer staan, waar je de mand op kunt zetten. Ook nieuwsgierige honden kun je hiermee wat uit de buurt houden! Zorg ook dat medewachtenden niet te dichtbij komen. Hoe goed bedoeld ook: voor de kat is het een onbekend iemand die extra spanning oplevert.

 

Mocht je erg enthousiast geworden zijn en nog een stap verder willen gaan: je kunt een kat ook trainen om een positieve associatie te krijgen en te houden bij het reismandje!
Sarah Ellis heeft hier een aantal interessante instructievideo’s over opgenomen:
Cat carrier training Part 1 – YouTube
Cat carrier training part 2 – YouTube
Cat carrier training part 3 – YouTube
Gettingyourcatusedtotravel – YouTube

 

Ook worden op de Katten Academie workshops gegeven rondom het trainen van katten. De eerstvolgende keer is op 9 oktober 2021. Kijk voor meer informatie op: https://www.edupet.nl/nl/cursussen/katten-trainen-basis

 

© Linda Schuurman
Gediplomeerd kattengedragstherapeut
Eigenaar van “Kattengeluk” – praktijk voor kattengedrag
info@kattengeluk.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.