Het geheim van een stressloze verhuizing voor je kat!

Een verhuizing veroorzaakt meestal veel stress bij katten, ook al is het niet altijd aan ze te zien. Als eigenaar ben je vaak druk en gestrest, al lang voor de verhuizing. Het lijkt alsof de kat hiervan niets merkt, maar schijn bedriegt! Een kat is een zeer stressgevoelig diertje en kan zijn spanning op vele manieren tonen. Zo kan de kat overmatig gaan krabben, zijn behoefte buiten de bak gaan doen, overdreven aanhankelijk zijn of juist niet. Het komt ook regelmatig voor dat een kat na een verhuizing weer terugloopt naar zijn oude huis. Of dat de kat wegloopt en niet meer teruggevonden wordt. Daar moet je toch niet aan denken…?

 

Zo min mogelijk stress
Om stress voor je kat te beperken voor, tijdens en na de verhuizing, kun je aan de volgende zaken denken:

 

Vóór de verhuizing

  • Laat de kat ruim voor de verhuizing wennen aan een reismandje, als hij daar nog niet aan gewend is of er juist een hekel aan heeft. Voor tips en tricks verwijzen we je graag door naar een andere blog: Kat in ’t bakkie!
  • Verhuis de kat pas als het nieuwe huis helemaal klaar is. Dus niet als je nog bezig bent met klussen en inrichten en je steeds in en uit loopt. Hierdoor kan de kat het huis uit glippen! Neem de kat ook nog niet mee als de inrichting nog niet helemaal klaar is. Als de omgeving steeds verandert, weet de kat niet waar hij aan toe is. Heb je niet de mogelijkheid om de kat in het oude huis te laten totdat de eventuele verbouwing en verhuizing klaar is? Dan kan hij ook tijdelijk naar een kattenpension of kattenhotel.
  • Wanneer je kat van zichzelf vrij snel gestrest is, kun je hem ook ondersteunen met voeding. Bijvoorbeeld de VitalCare Resist Calm van Prins. Deze brokken zijn speciaal samengesteld om de kat te ondersteunen in moeilijke periodes (zoals een verhuizing). De kruiden die erin zitten zorgen voor een verhoging van de weerstand, waardoor er meer rust in het lichaam van je kat ontstaat. Het zorgt ervoor dat ze beter relativeren en meer open staan voor begeleiding en rust. Begin hier ruim van te voren mee en laat je kat langzaam wennen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding tot je geheel bent overgestapt.
  • Plaats niet (alleen maar) nieuwe krabpalen en mandjes in het nieuwe huis. Door de oude krabpalen in het nieuwe huis te plaatsen, heeft hij daar iets vertrouwds met zijn eigen geur. Je kan de krabpalen en mandjes eventueel later vervangen, maar doe dit pas als de kat aan zijn nieuwe omgeving gewend is!
  • Maak de spulletjes van je kat ook niet grondig schoon! Wanneer katten hun eigen geur ruiken in een nieuwe omgeving, zullen ze zich wat sneller veilig gaan voelen. Laat die haren dus maar zitten, dat is voor de kat alleen maar fijn! Is je kat gewend in zijn nieuwe huis? Dan kun je de mand haarvrij maken en de krabpaal stofzuigen, maar niet alles tegelijk. Stap voor stap voor zo min mogelijk stress.
  • Is het nieuwe huis helemaal klaar en ingericht? Time to move! Sommige katten hebben last van reisziekte. Dit kun je oplossen door je kat vier uur van tevoren even geen eten te geven. Weet je van tevoren dat je kat snel misselijk wordt in de auto? De dierenarts kan ondersteunende medicatie aanbieden. Nog beter is het om je kat te trainen om te reizen, maar misschien heb je daar nu te weinig tijd meer voor.

 

In het nieuwe huis

  • Omdat een kat zich heel erg aan zijn omgeving kan hechten, is het belangrijk dat hij de tijd krijgt om aan zijn nieuwe huis te wennen. Hij moet het rustig kunnen verkennen en alle nieuwe informatie in zich op kunnen nemen.
  • Richt in het nieuwe huis een kamer in speciaal voor de kat met daarin zijn vertrouwde spullen, zoals voer- en drinkbak, kattenbak, mandjes, krabpaaltjes en/of –plankjes.
  • Zet het reismandje in deze kamer, bij voorkeur in een hoek of langs een wand, en laat de kat er zelf uitkomen. Komt hij niet direct? Laat hem maar even! Geef hem zelf de tijd om te acclimatiseren.
  • Voor veel katten is dit spannend. Je zal waarschijnlijk zien dat hij iets door zijn poten gezakt de kamer gaat ontdekken of misschien wel het eerste de beste verstopplekje ingaat. Dat is allemaal oké! Geef je kat wat rust, maar zorg wel dat hij weet dat je er bent door zachtjes te praten. Wanneer hij vervolgens steun bij je zoekt, kun je dit natuurlijk geven. Zo kan hij alle nieuwe ervaringen verwerken en de ruimte op zijn eigen tempo verkennen.
  • Als de kat ontspannen is op zijn eigen kamer, laat hem dan stapsgewijs ook aan de andere ruimtes en verdiepingen wennen. Doe dit in delen, bijvoorbeeld eerst de bovenverdieping, dan de woonkamer, eetkamer en keuken en dan het hele huis. Het is per kat verschillend hoe lang het duurt voordat hij overal op zijn gemak is. Als de kat in alle ruimtes afzonderlijk helemaal ontspannen is, geef hem dan pas toegang tot het hele huis.
  • Leer de kat te wennen aan vaste etenstijden; laat dus niet de hele dag eten staan. Dit zorgt ervoor dat de kat leert om zich op gezette tijden te melden voor het eten en dan dus naar binnen zal willen komen, als hij uiteindelijk naar buiten mag.
  • Laat de kat chippen door de dierenarts. Mocht de kat verdwalen, dan ben je als eigenaar te achterhalen. Vergeet ook niet het nieuwe adres door te geven aan de organisatie die de chip geregistreerd heeft!
  • Mag je kat naar buiten? Wij raden aan dit niet te snel te doen. Hij moet echt eerst aan zijn nieuwe huis en het eetschema gewend zijn. Wacht minimaal twee tot drie weken voordat je de kat naar buiten laat. Hoe snel je dit kan doen is afhankelijk van hoe de kat op zijn nieuwe omgeving reageert. Nog beter: zorg voor een afgezette tuin, balkon of kattenren. Dit is voor de meeste katten heel geschikt en ook een stuk veiliger.

 

Nieuw territorium
Als een dier zich in zijn nieuwe omgeving thuis voelt, zal hij proberen een nieuw territorium te veroveren. Het kan zijn dat dit door andere buurtkatten wordt tegengehouden. Veel stress, eventueel gevechten en gedragsproblemen kunnen hierdoor optreden, maar het kan ook de reden zijn om (alsnog) terug te willen lopen naar het vorige huis. Het is belangrijk dat je op dit moment de tuin zo afzet dat er geen andere katten in kunne, en je eigen katten er niet meer uit kunnen.

 

Teruglopen naar het oude huis
Teruglopen naar het oude huis is een lastig probleem. Zeker wanneer de afstand te belopen is, is het bij sommige katten onvermijdelijk. Met bovenstaande tips is de kans hierop echter heel klein. Informeer de nieuwe bewoners in elk geval dat je een kat (of meerdere katten) hebt en dat er een kans is dat deze bij hen opduikt. Vraag de nieuwe inwoners dus jullie zo snel mogelijk te bellen als zij de kat(ten) zien. Zo kunnen jullie snel weer herenigd worden! Leg hen uit dat als zij de kat binnenlaten, aandacht en eten geven, de kans op herhaling erg groot is. Terugkeer naar het oude huis kunnen ze beter ontmoedigen.

Bij het verhuizen met katten is kennis van kattengedrag en hun lichaamstaal ontzettend belangrijk. Katten vertellen ons namelijk van alles, alleen niet in het Nederlands! Dit maakt het een uitdaging, maar des te leuker als je door middel van lichaamstaal weet wat je kat aangeeft en je daarop in kan spelen. Tijdens het webinar ‘Begrijp ik mijn kat?’ vertelt Kattengedragsdeskundige Sonja van Leeuwen je hier alles over! Klik HIER voor meer informatie en inschrijven.

 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande tekst? Wij zijn te bereiken op info@kattenacademie.nl of chat met het Prins CareTeam!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.