Gaat poes ook op reis?

Ga je op vakantie en blijft je kat thuis? Dan moet hij of zij natuurlijk wel verzorgd worden. Er zijn verschillende mogelijkheden: een bekende vragen om langs te komen, de kat bij vrienden brengen, naar een kattenpension/-hotel of een kattenoppas in/aan huis. Wat de beste keus is, verschilt per kat en per persoon. In dit blog bespreken we alle mogelijkheden, zodat je zelf een weloverwogen keuze kan maken voor jouw kat(ten)!

 

Een paar feiten over katten

  • Het zijn solitaire dieren en ze kiezen zelf met wie ze wel en niet overweg kunnen.
  • Ze hebben hun eigen territorium die ze goed bewaken.
  • Katten zijn gehecht aan hun omgeving.
  • Het zijn control-freaks en ze houden van een vaste routine en een voorspelbare omgeving.
  • Ze houden ervan om te markeren: door te krabben, kopjes te geven of te sproeien zetten ze hun geur ergens af. Dit geeft een veilig gevoel.
  • Elk individu is anders, dit heeft te maken met de genen (karakter), ervaringen en socialisatie.

 

Om een keuze te maken tussen de eerder genoemde opties, is het goed om te kijken wat zowel je kat als jij het meest prettig vinden. Deze vragen kun je jezelf bijvoorbeeld vast stellen:

 

Hoeveel wil/kan ik er aan uitgeven?

Een hotel/pension is natuurlijk duurder dan een bekende vragen om op te passen. Een kattenoppas kan rond dezelfde prijs zitten als een hotel/pension, maar zij zijn soms ook goedkoper.

 

Hoe is het karakter van mijn kat(ten)?

De meeste katten vinden het fijn om in hun eigen omgeving te blijven, maar goed gesocialiseerde katten kunnen het ook erg naar hun zin hebben in een andere/nieuwe omgeving. Heb je een bange of schuwe kat? Dan is het aan te raden om deze thuis te laten. Heb je een kat die veel aandacht vraagt? Dan kun je iemand vragen om tijdens de vakantie in jouw huis te wonen. In een kattenhotel krijgen ze ook aandacht, maar deze moeten ze delen met de andere katten. Ook zijn ze daar in een nieuwe omgeving.

 

Kan mijn kat omgaan met andere vreemde katten?

Niet elk pension kan katten apart opvangen, dus komen ze in een groep terecht. Op neutraal terrein is er vaak geen sprake van een territorium verdedigen, maar met al die verschillende geurtjes kan een kat veel stress ervaren. Denk hier ook over na als je je kat naar bekende brengt die al een kat heeft. Je zet jouw kat dan wél in andermans territorium en kan minder prettig zijn. Gaat jouw kat niet goed samen met de buurtkatten? Dat betekent niet direct dat hij niet met andere katten kan. Hij moet zijn territorium beschermen, dus houdt hij andere katten weg uit ‘zijn’ tuin.

 

Hoe reageert mijn kat op vreemde mensen?

Het is vanzelfsprekend dat je kat door iemand anders dan zijn eigen vertrouwde baasje wordt verzorgd als jij op vakantie bent. Het verschil zit hem vaak in de omgeving. Als je kat schuw of terughoudend is naar vreemde mensen maar wél in zijn eigen omgeving zit (waar hij uitwegen en veilige verstopplekjes kent), zal hij daar sneller wennen dan in een vreemde omgeving met vreemde mensen. Ook is het zo dat als iemand bij jou thuis de kat komt verzorgen, deze vaak maximaal een paar uur blijft. In een pension of hotel zijn er natuurlijk de hele dag ‘vreemde mensen’ aanwezig.

 

Mijn kat is ziek, wat nu?

Als er medicatie gegeven moet worden, is er iemand nodig die over de juiste ervaring en kennis beschikt. Een pilletje geven kan een uitdaging zijn en vooral als de kat niet van vreemde mensen houdt. En wat als je kat plotseling zieker wordt? Kan degene die voor hem zorgt deze verandering herkennen en actie ondernemen? Als je kat diabetes heeft en hij moet insuline toegediend krijgen, is het noodzakelijk om iemand voor de kat te laten zorgen die daar ervaring mee heeft.

 

Hoeveel toezicht wil ik voor mijn kat(ten)?

In een kattenpension/hotel is er vaak de hele dag (excl. nacht) iemand aanwezig om de boel ind e gaten te houden. Dit is zeker een voordeel bij katten die extra zorg nodig hebben. Een oppas aan huis komt vaak 1 á 2 keer per dag langs, afhankelijk van jouw wensen. Vind je dat genoeg? Als er iemand bij jou in huis komt wonen, dan zal hij of zij mogelijk een deel van de dag afwezig zijn, maar zal je kat alsnog veel gezelschap hebben.

 

Wil ik een deskundige oppas?  

Je hebt bijvoorbeeld kattengedragsdeskundigen die oppassen, mensen met een diploma speciaal voor de kattenoppas, mensen die ervaring hebben met katten of mensen die helemaal geen ervaring hebben. Eén ding is zeker: katten laten het niet snel zien als ze ergens last van hebben. Heb je iemand met de nodige deskundige kennis? Dan zal diegene gedragsveranderingen sneller zien en ernaar handelen.

 

Wil ik honden in de buurt?

Er zijn hotels en pensions specifiek voor de kat, maar er zijn er ook veel die zowel honden als katten opvangen. Deze verblijven zijn wel gescheiden van elkaar, maar het geluid en de geur van de honden is altijd aanwezig. Ditzelfde geldt voor logeren bij bekenden als daar een hond aanwezig is. Is je kat bang voor honden? Dan is het niet verstandig om honden in de buurt van de vakantieplek van jouw kat te hebben. De geur van honden kan bedreigend overkomen.

 

Wil mijn kat naar binnen of buiten?

Heb je een kat die graag naar buiten gaat of juist een kat die binnen leeft? Ook dit is iets om goed over na te denken. Een kat die graag naar buiten gaat en verplicht de hele vakantie binnen zit, zal daar stress door krijgen. Heb je een kattenluikje en kan deze open blijven staan? Komt je kat weer naar binnen als een vreemde de kat zou roepen? Er zijn kattenhotels die de katten de mogelijkheid bieden om naar buiten te gaan, maar die optie is er niet altijd. Waar wordt jouw kat gelukkig van?

 

Hoe vindt mijn kat een autorit?

Veel katten vinden een ritje in de auto verschrikkelijk. De één erger dan ander. Moet de kat reizen om naar zijn vakantieplek te komen? En hoelang duurt deze reis? Gaat je kat zich wel goed voelen op de plaats van bestemming of wordt het een vakantie die begint en eindigt met een hoop stress? Er zijn ook katten die misselijk worden in de auto. Hier kun je eventueel medicatie voor geven. Denk je dat je kat zich prima red in een kattenhotel en heeft dat ook jouw voorkeur? Dan is het ritje in de auto even vervelend, maar is dit het wel waard.

 

Hoe staat het met de hygiëne?

In een kattenhotel/pension zijn meerdere katten aanwezig. Vaak moeten deze katten gevaccineerd, ontvlooid en ontwormd zijn voor ze er mogen verblijven. Net zoals bij mensen loopt de kat overal een risico om iets op te lopen. Kijk wel of het pension er schoon en verzorgt uitziet.

 

Hopelijk helpt dit blog je om een keuze te maken voor de juiste vakantieplek voor jouw kat. Waar gaat jouw kat zijn vakantie vieren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.