Een op maat gemaakt zorgplan

Waar denk jij aan bij TLC? Misschien wel de televisiezender. Wat moet een televisiezender als TLC nu bij de Katten Academie, hoor ik je denken. Mijn eerste blog voor jullie gaat niet over een televisiezender of tv-gids. Dit eerste blog gaat over katten die extra zorg en aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan katten in dierenziekenhuizen en – asielen. Maar ook jij thuis als katteneigenaar zal er vast eens mee te maken krijgen.

Elk dier, en mens, heeft TLC (Tender Loving Care) nodig. Niet alleen als het dier gezond en vrolijk is, maar zeker wanneer deze ziek en/of oud is. TLC staat voor liefdevolle zorg een aandacht. In het dierenasiel waar ik sinds kort werk als kattengedragsdeskundige (Stichting Dierentehuis Flevoland), verblijft momenteel een oude grijs-cyperse kater. Hij komt van de straat en kwam binnen met poliepen in zijn oren. Gelukkig heeft de dierenarts een groot deel van de poliepen kunnen verwijderen. Na de operatie moest deze lieve kater, Pablo, een tijdje in een bench om zich rustig te houden. In deze bench lag een dikke laag oude dekbedden, zodat Pablo extra lekker kon liggen. Een lekkere warme en zachte slaapplek heeft elke kat nodig, maar zeker de zieke, herstellende en/of oudere katten.

Pablo verbleef een paar weken in de bench (op kantoor, hij was dus niet alleen). Hij mocht in de loop der weken steeds langer uit de bench om weer kracht op te bouwen. Om te voorkomen dat Pablo zijn oren open zou krabben, droeg hij ook een tijdje een kraag om zijn nek. Wanneer ik aanwezig was in het asiel, nam ik (en nu nog steeds) veel tijd voor Pablo. Zijn kraag mocht dan af. Het oude kereltje mocht lekker op een handdoek op tafel waar hij ondertussen gemasseerd, gekamd en gewassen werd.

Gewoon even samen ‘’zijn’’ is ook een onderdeel van TLC. Wat heeft Pablo op kantoor heerlijk tegen mij (en collega’s) aangelegen, terwijl er ondertussen een heerlijk pianomuziekje op mijn telefoon werd afgespeeld. Het leek wel een kuuroord voor de oude man. Heb jij een kat die extra zorg kan gebruiken? Vergeet dan niet dat je niet continue ‘’actief’’ hoeft te zorgen. Er ‘’zijn’’ is net zo belangrijk, laten weten dat de kat niet alleen is. Warmte uitstralen en geven is wat elke kat, maar zeker een zorgenkindje, nodig heeft.

Een kind kun je met lieve woorden en soms fysiek contact meestal geruststellen. Ditzelfde geldt ook voor katten. Het is dan ook zo dat rustig benoemen wat je doet en gaat doen bij de kat vaak positief uitpakt. Dit gaat niet alleen om (pijnlijke) behandelingen, ook een aai over het kopje van de kat kan aangekondigd worden. Elk moment met Pablo (hij zit inmiddels niet meer in de bench), maak ik zo liefdevol mogelijk. Hij krijgt net even dat beetje extra liefde wat hij zo nodig heeft in zijn herstel.

Bij demente katten adviseren wij, gedragsdeskundigen, vaak ook TLC. Maak de leefruimte van de kat kleiner en overzichtelijker, zodat de kat niet (meer) zo hoeft te verdwalen in huis. Wanneer de leefruimte voorspelbaarder is geworden, kun je nog meer TLC geven. Leg eens een verwarmd matje neer. Dit is niet alleen fijn voor demente katten, ook katten met pijn (de meeste oude katten hebben bijvoorbeeld helaas artrose) kunnen met een warm matje een stukje verlicht worden en zullen jouw extra zorg waarderen.

 

Door: Pauline van de Haar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.