Check! Is jouw huis katvriendelijk?

Onze geliefde huistijger had ‘vroeger’ een heel ander leven. Op jacht gaan was hun favoriete, en voor de mens meest nuttige, bezigheid om de populatie ongedierte te beperken. Tegenwoordig leven katten meestal binnenshuis, omdat wij als baasjes bang zijn voor de gevaren buitenshuis. Toch blijft onze huiskat een roofdier met jachtinstinct dat graag solitair leeft in de natuur.

 Ondanks dat katten zich aan het leven bij mensen hebben aangepast, blijven hun natuurlijke behoeften bestaan. Om probleemgedrag te voorkomen, is het goed om hier als eigenaar aan tegemoet te komen. Wil je hieraan bijdragen en zorgen voor een katvriendelijk huis? Aan de slag!

 

Persoonlijke ruimte

Katten zijn solitaire en territoriale dieren die hun persoonlijke ruimte nodig hebben. Een kat moet toegang hebben tot meerdere ruimtes in huis, maar ook voldoende verstopplekken om zich terug te trekken. Met name in huishoudens met meer dan 2 katten is dit erg belangrijk. Elke kat moet de mogelijkheid hebben om ergens te zijn zonder geconfronteerd te worden met een andere kat. Zorg dus voor vrije toegang tot diverse ruimtes en denk goed na over hoeveel katten je bijvoorbeeld in een kleinere woning kwijt kunt. Zorg dat je voorzieningen (lig- en slaapplekken, krabmogelijkheden, kattenbakken en dus ook water- en voerplekken) op meerdere plekken in huis zet.

 

Uitrusten op meerdere plekken

Bied je kat meerdere soorten ligplekken aan. Wissel af met hoog/laag en in en uit het zicht van jou. Een hangmat aan de verwarming of een mandje in de vensterbank kunnen lekkere warme plekjes zijn. Probeer je in je kat te verplaatsen en kijk of je hem in elke ruimte een fijne plek kunt bieden om uit te rusten. Wissel ook af in materiaal: dozen, handdoeken, mandjes of kranten, er is van alles mogelijk!

 

Naar de top!

Katten zitten graag hoog. Op die manier hebben ze overzicht op een veilige plek en hebben ze een rustige plek bij spannende situaties. De hond des huizes of de baby die leert kruipen, kan op die manier niet bij hen komen. Dat geeft een hoop rust! Klimpalen zijn bij uitstek geschikt om hoogte te creëren. Katten houden van klimmen en kunnen zo gelijk hun energie kwijt.

 

Krabben voor katten

Waarom krabt een kat? Veel mensen denken dat het helpt bij het scherpen van de nagels. Dit is deels waar. Katten hebben nagels die bestaan uit hulsjes en door te krabben, verliezen ze de beschadigde hulsjes. Zo blijft er een mooie, scherpe nagel over. Een belangrijkere reden waarom kwatten krabben, is namelijk om hun geur af te geven. Katten communiceren veel met geur. Door te krabben aan krabpalen, -plankjes of meubilair kan de kat aangeven: “hier was ik”. Hierbij geldt dat onzekere en territoriale katten meer behoefte hebben om hun geur af te geven, maar elke kat krabt graag! Zo zijn er horizontale krabmogelijkheden (krabpaal of –plankje), maar ook op een verticale manier (op de looproutes naast een deur, trap etc.).

 

Op de kattenbak

Als het in huis niet goed geregeld is met de kattenbak kan dit bij je kat veel stress veroorzaken. Katten zijn gesteld op hygiëne en hun persoonlijke ruimte. Vandaar dat er een richtlijn is voor het aantal kattenbakken dat in huis aanwezig moet zijn: het aantal katten + 1. Waarom? Katten poepen en plassen liever niet in dezelfde bak en gebruiken het liefst een bak die zo schoon mogelijk is. Als hun huisgenoot net geweest is, wijken ze liever uit naar een alternatief. Problemen met het kattenbakkenbeleid in huis kunnen zorgen voor probleemgedrag, waaronder onzindelijkheid.

 

Nog een aantal tips:

  • Zorg dat de kattenbak op een rustige plek staat, bijvoorbeeld niet onder een brievenbus of onder de trap. Er zijn katten die de kattenbak vermijden omdat ze er zo vreselijk geschrokken zijn dat ze er niet meer op durven.
  • Zorg dat de kattenbak regelmatig schoongemaakt wordt. Dagelijks uitscheppen is een must!
  • Let er goed op hoe het onderling tussen je katten gaat. Het kan zijn dat een kat ‘gepest’ wordt door een huisgenoot zodra hij op de kattenbak zit. In de wetenschap dat je een tik om je oren krijgt zodra je uit de kattenbak komt, kies je als kat liever voor een andere plek om te plassen. Zorg dus voor voldoende kattenbakken verdeeld over het huis.

 

Een goede maaltijd

De meeste katten hebben de hele dag eten tot hun beschikking. Dit verklaart dat maar liefst 35% van de katten in Nederland overgewicht heeft (van licht overgewicht tot obesitas), want er zijn niet veel katten die goed om kunnen gaan met 24/7 toegang tot eten. Om de gezondheid te verbeteren, kun je katten apart en in maaltijden voeren. Als eigenaar kun je afwegen wat je kat per dag mag eten en kun je indien nodig één van je katten een andere soort voeding geven. Daarnaast kunnen ze beiden in alle rust hun bakje leegeten. Veel katten ervaren namelijk onrust tijdens het eten. De stoere types zorgen dat ze het meeste krijgen, terwijl de minder stoere types hun eten snel naar binnen schrokken anders hebben ze niks. Beiden is ongezond. De maag krijgt in één keer veel voedsel te verwerken, wat braken tot gevolg kan hebben. Om te zorgen dat je kat langzamer eet en ook meer plezier haalt uit eten, kun je aan de slag gaan met ‘braintraining’. Er zijn diverse voerpuzzels en activity-borden op de markt, maar je kan uiteraard ook zelf wat in elkaar knutselen met behulp van wc-rollen, eierdoosjes etc. Het gaat erom dat je kat eerst moet nadenken over hoe hij het eten gaat bemachtigen in plaats van direct kunnen aanvallen.

 

Genoeg drinken

Katten drinken van zichzelf weinig. De meeste eigenaren vinden het lastig aan te geven hoeveel een kat drinkt. Uit onderzoek is gebleken dat een kat maar liefst 30% meer drinkt als het water niet naast de voerbak staat. Dit is bij de meeste huishoudens echter wel het geval. Daarnaast houden de meeste katten van bewegend water. Spannend en uitdagend! Om die reden zijn er diverse drinkfonteinen op de markt gebracht. Voldoende vochtopname is goed voor de blaas en de nieren aangezien de urine er relatief snel doorheen spoelt. In de blaas krijgen mineralen en andere schadelijke stoffen minder kans om schade aan de blaaswand aan te brengen. Let er wel op dat een kat die meer drinkt, automatisch ook meer plast. Maak de kattenbak dus ook vaak genoeg schoon!

 

Door het kattenluik

Zoals eerder verteld zijn katten territoriale dieren. Vreemde katten in huis kunnen dus voor veel stress zorgen (met mogelijk sproeien tot gevolg). Veel huishoudens hebben een kattenluik, waardoor de kat zelf de vrijheid heeft te bepalen wanneer ze naar buiten wil. Echter kunnen er zo ook andere katten bij jou naar binnen komen! Dit is voor jouw kat heel bedreigend. Vandaar dat er inmiddels kattenluiken (Sureflap® en Petporte®) op de markt zijn gebracht die pas openklikken als ze de chip ‘herkennen’ van jouw kat. De buurtkatten zullen dus helaas hun snackje ergens anders moeten halen en jouw kat kan rustig ademhalen, want haar territorium is weer veilig.

 

Spelenderwijs

Spelen en plezier hebben is voor je kat heel belangrijk, toch spelen eigenaren maar weinig met hun kat. Spel is een perfecte manier om in het jachtgedrag van de kat te voorzien. De kat is en blijft een roofdier en heeft dit spel nodig, ook om te kunnen ontspannen. Spelen zorgt voor fysieke en mentale uitdaging en is daarnaast een perfecte manier om samen met je kat bezig te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het katten niet uitmaakt waar mee gespeeld wordt, maar wel hoe er gespeeld wordt. Zo moet spel een prooi nabootsen om interessant te zijn. Het wisselen in tempo en verdwijnen van de ‘prooi’ achter bijvoorbeeld een bank, maakt het extra spannend.

 

Spelen met geur

Katten vinden geuren zoals catnip of valeriaan erg interessant. Veel speeltjes bevatten tegenwoordig catnip waardoor ze voor een kat extra uitnodigend zijn om mee te spelen. Met name valeriaan werkt rustgevend en kan katten helpen te ontspannen. Extra tip: na een tijdje worden sommige speeltjes minder interessant. Stop daarom alle speeltjes in een afsluitbare pot en doe daar wat catnip of valeriaan bij in. Zo blijven ze leuk om mee te spelen! Door ze na het spel in de pot te bewaren en de volgende dag weer een ander speeltje te pakken, blijft het afwisselend en spannend.

 

Krista Sinke
Kattengedragstherapeut – Begrip voor de Kat
www.begripvoordekat.nl

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.