Nat voor de kat

Katten zijn van nature slechte drinkers. In het wild vangen ze prooien en deze worden helemaal opgepeuzeld. In zo’n prooi zit veel vocht, wat de kat dus allemaal binnenkrijgt. Maar wat geven wij mensen te eten aan onze huiskatten? Juist, vaak zijn dit brokken. Met alleen (vochtarme) brokken krijgen katten niet genoeg vocht binnen. Dit kan helaas leiden tot nier- en blaasproblemen. In deze blog lees je wat je kunt doen om jouw kat te helpen voldoende water binnen te krijgen.

Allereerst kun je natvoer als een vleesmousse of vers vleesvoeding geven aan je kat. Hiermee zorg je al dat jouw kat meer vocht binnenkrijgt. Daarnaast kun je al vast verschillende soorten water verzamelen. Ik leg je straks uit waarom.

Laat je wel eens de kraan open staan en komt je kat dan uit de waterstraal drinken? Dat is heel begrijpelijk, de meeste katten houden namelijk van stromend water. Nu is het zonde om de kraan de hele dag open te laten staan, maar gelukkig is daar een oplossing voor: een drinkfontein! Er bestaan verschillende soorten drinkfonteinen, gemaakt van verschillende materialen. Het kan dus even uitzoeken zijn wat jouw kat prettig vindt om uit te drinken. Weet je al dat jouw kat graag uit een stenen bakje drinkt, dan kun je voor een stenen drinkfontein gaan.

Vaak zien wij dat katten water krijgen in 1 klein waterbakje. Dat kleine bakje staat vervolgens vaak pal naast de voerbak en/of kattenbak. Helaas, voor ons, vinden katten dat helemaal geen fijne manier om water te drinken. Jouw kat heeft veel liever een grote, brede waterbak. Zo eentje waar  hun zeer gevoelige snorharen de randen niet raken. Als je dan toch bezig bent de waterbak te veranderen, kun je deze ook een eindje van het voer en de kattenbak neerzetten. Op deze manier drinken katten tot wel 30% meer!

Is het jou ook wel opgevallen dat katten op verschillende plekken in huis water drinken? Plekken die jij helemaal niet hebt bedacht als drinkplek voor je kat? Denk aan een bloemenvaas, vissenaquarium en een glas water. Dit komt omdat katten van nature op verschillende plekken op zoek gaan naar water. Niet zo gek dus dat ze die vaas, het aquarium en glas water heel interessant kunnen vinden. Om deze reden kun je op verschillende plekken in huis (en tuin) waterbakken neerzetten. Wat dacht je van in de vensterbank, naast een krabpaal en op de trap: hoe vaker jouw kat water tegen komt, hoe meer haar dat stimuleert te drinken!

Nu moet ik nog even terugkomen op de verschillende soorten water. Veel katten vinden verschillende soorten water lekker. Vang eens regenwater op, verzamel bronwater en laat de kraan eens kort lopen. Zet in verschillende waterbakken verschillende soorten water neer. Zo heeft jouw kat altijd keuze om zelf te bepalen welk water hij of zij het meest waardeert.

 

Pauline van der Haar – Feline Gedragstherapeut

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.